3 Eylül 2012 Pazartesi

[Mini Dizi] Into the West - Steven Spielberg

Steven Spielberg'ün yapımcılığını üstlendiği, William Mastrosimone'un senaryosunun büyük bölümünü yazmış olduğu Into the West, yalnızca Amerika tarihinin değil, insanlık tarihinin de bir özeti... 

- İşaret ihtiyacı, inancı zayıf olanlar içindir.

**
Nereye gidilecek olursa olsun bütün öncüler için altın bir kural vardı: nehri takip etmek.

**
- Batı sadece haritada bir yerdir, yaşam biçimi değil. Bunu asla unutma.

**
İnsanlar evlendi, insanlar öldü, bebekler doğdu. Hayat çemberi buydu. Ovalardaki bir şey insanların birbirine tutunmasını ve yasları geride bırakmasını sağlıyordu. Yas, kimsenin gücünün yetmediği bir lükstü. Yola devam etmek zorundaydık. Yol kat etmek için zahmet çekmek, ite-kaka yol almak zorundaydık.

**
- Beyaz adam hiçbir yere ait değildir ve nereye giderse ölüm onu takip eder. Her zaman onunla farklı yollarda yürümeliyiz.

**
Halkımın yoluyla beyaz adamın yolu ayrı tutulamadı. Washington denilen yerdeki beyaz baba, haber yollayıp düzlüklerin bütün halklarının onu dinlemek için toplanmasını istedi. Birçok yönden, pek çok halk beyazlarla barış içinde yaşama isteklerini göstermek için büyük dumana geldi. Lakota'lar buna Uzun Çayırlar Meclisi dedi. Dostlarımız Cheyenne'ler ise At Deresi Anlaşması... Beyazlara göre ise bu, Laramie Kalesi Anlaşması'ydı. Beyaz baba adına konuşan Kırık El, kendini yaratıcı yerine koyup toprakları halklar arasında paylaştırdı. Her halka zaten sahibi oldukları toprakları verdi. Beyaz baba, halklara, kendi aralarında barış içinde yaşamalarını ve beyaz arabalarının bu topraklardan zarar görmeden geçmesine izin vermelerini söyledi. Bunun karşılığında bize güzel şeyler ve yememiz için sığırlar verecekti. Ama bir yanlış yapıldığında, cezayı yine halklar çekecekti.

**
Bizonun Sevdiği, Tatanka'nın onun canını bağışladığı çocukluğundan beri rüyalarında Lakota'ların karanlık geleceğini görüyordu. Beyaz adamın tekerleklerinin toprağı yaraladığını, toprağın içine işlediğini, yoluna çıkan her şeyi ezip geçtiğini görmüştü. Tekerlek, toprağı ıssızlaştıran bir silahtı. Arazilerde dolaştı, halkları arasında yaşadı ve o korkunç kehanete yanıtlar aradı.

**
Pek çok kişi batının harap edici gücüne karşı koyamadı. Sayısız insan ise, sahip olduğunu bilmediği bir cesarete sarıldı.

**
Bizonun Sevdiği, bölgeleri dolaştı. Ancak beyaz adamın tekerleğinin yol açacağı felaketlere dair kehanetin yanlış olduğunu söyleyecek bir kahin bulamamıştı. Halkını kurtaracak işaretleri aradı. Ancak yalnızca, gelip karanlığın içinde kaybolanların izlerini bulabildi.

**
- Pek çok beyaz adam geldi. Topraklarımızı gürültüleriyle doldurdular. Dillerini beğenmiyorum. Kelimelerinin hiçbir manası yok. Senin gibi, beyaz adamın yolundan yürümek çok zor. Ruh nerede dinleneceğini bilmiyor.

**
- Cheyenne'ler savaş istemiyor. Sözlerinde samimi olduklarına inanıyorum.
- Barış yaparsak Colorado Üçüncü Gönüllü Alayı'nı ne yapacağım? Üçüncü alay, öncelikle Kızılderilileri öldürmek için yetiştirildi. Öyleyse Kızılderilileri öldürmeliler.

**
Mississippi ve Pasifik Okyanusu arasında üç bin kilometrelik demir bir kurdele gerilmişti. Son rayların döşenmesiyle birlikte, Amerika temelli değişti. 

**
- O gün, Gürleyen Ayı'nın kehanetinin gerçek olduğunu gördüm. Kalbim üzüntüyle doldu. Ama halkımız hala yaşıyor. Yaşıyoruz, öyleyse hala umudumuz var.

**
- Benim bildiğim kadarıyla, bu hikaye böyle. Başka birisi bunu biraz farklı anlatabilir. Bir adamın kesinlikle bildiği tek tarih, kendisinin olan o küçük bölümdür. Hepimizin aynı tekerleğin parçaları olduğunu unutamazsınız, göbek, parmaklar ve çember. Birini kırarsan, tekerleği kırmış olursun.

**
- Hikayelerinizi anlattığınızda, büyük annelerinizin ve büyük babalarınızın ruhuna dokunmuş olursunuz. Ve onlardan önceki bütün atalarınızın. Bunları nereden bildiğinizi soracak olurlarsa, deyin ki onlara, Bizonun Sevdiği'nin canı bağışlandı, size bu hikayeyi anlatabileyim diye.

**
- Bu hikayeleri hatırlamanı istiyorum, Jedediah. Zamanı geldiğinde, bunları senden sonrakilere geçir. İnsanların nereden geldiklerini ve diğerlerinin neler yaşadığını öğrenmeleri çok önemli. Bunu çocuklarıma hep söyledim,
dedim ki, "Sizin yarınız Virginia'lı yarınız ise Lakota. İkisiyle de gurur duyun."

**
- Artık bu hikaye sizin.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder